zorgrobots-aanvulling-zorgpersoneel

Zorgrobot vervangt personeel niet, maar is een aanvulling

13 Jul 2023

In de afgelopen jaren hebben we veel vooruitgang gezien in de ontwikkeling van zorgrobots. Ze zijn in staat om verschillende taken uit te voeren, van het bieden van een dagstructuur tot het bieden van emotionele ondersteuning aan patiënten. Hoewel sommige mensen zich zorgen maken dat zorgrobots het menselijk personeel kunnen vervangen, zijn er genoeg redenen waarom robots eerder een waardevolle aanvulling zijn op de zorgsector. In deze blog vertellen we je er alles over!

Zorgrobots verlichten de werkdruk

Allereerst is het belangrijk om op te merken dat zorgrobots niet bedoeld zijn om de menselijke interactie te vervangen. Menselijk contact is namelijk essentieel in de zorg en kan zeker niet worden vervangen door technologie. Wat zorgrobots daarentegen wel kunnen doen, is het verlichten van de werkdruk van zorgverleners. Robots kunnen bijvoorbeeld bepaalde routinetaken overnemen. Denk aan het bijhouden van de medicatie, het verminderen van eenzaamheid en het bieden van een duidelijke dagstructuur. Hierdoor houdt het zorgpersoneel juist meer tijd over voor persoonlijke aandacht en zorgtaken die menselijke vaardigheden vereisen.

zorgrobots-verlichten-werkdruk

Nauwkeurigheid van robots

Een andere reden waarom zorgrobots juist een aanvulling zijn, is dat ze nauwkeurigheid en consistentie kunnen bieden. Mensen kunnen fouten maken, vermoeid raken of afgeleid worden, maar robots zijn geprogrammeerd om consistent te zijn in hun acties en beslissingen. Dit kan vooral nuttig zijn bij het helpen herinneren van medicatie of bij het volgen van strikte hygiëne-protocollen in een ziekenhuis.

nauwkeurigheid-zorgrobots

Extra aandacht voor de patiënt

Vanwege de teruglopende inschrijvingen voor zorgopleidingen en de toenemende vergrijzing zijn er flinke personeelstekorten in de zorgsector. Het kan daarom lastig zijn voor zorgverleners om elke patiënt de benodigde aandacht te geven. Het inzetten van zorgrobots kan daarom ontzettend waardevol zijn. Ze kunnen interactieve gesprekken voeren, muziek afspelen, verhalen vertellen of een spelletje spelen. Voor oudere mensen of mensen met beperkingen kan dit een enorm verschil maken in hun kwaliteit van leven. Ontdek meer over hoe een zorgrobot het leven van ouderen kan verrijken.

Ondersteuning van zorg op afstand

Een ander gebied waarin zorgrobots van onschatbare waarde kunnen zijn, is bij het ondersteunen van zorg op afstand. Ze kunnen dienen als virtuele assistenten, waarmee zorgverleners en/of mantelzorgers op afstand kunnen communiceren en patiënten kunnen ondersteunen bij het uitvoeren van dagelijkse taken. Sommige patiënten hebben moeite met het innemen van medicijnen, het volgen van een dieet of het doen van oefeningen. Zorgrobots kunnen zo geprogrammeerd worden dat ze patiënten helpen herinneren, instructies geven of zelfs oefeningen voordoen. Dit helpt patiënten om zelfstandig te blijven en vermindert de noodzaak van fysiek aanwezige zorgverleners.

Onmisbare vaardigheden van zorgverleners

Naast de menselijke interactie, zijn er genoeg vaardigheden van zorgverleners die absoluut onmisbaar zijn. Het is voor zorgrobots bijvoorbeeld een stuk ingewikkelder om te reageren op non-verbale communicatie. Het zorgpersoneel is veel beter in staat om te reageren op lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen.

Daarnaast zijn er in de zorgsector vaak onvoorziene situaties waarvoor creatieve oplossingen, flexibiliteit en probleemoplossend vermogen vereist zijn. Omdat zorgrobots vaak binnen bepaalde geprogrammeerde grenzen werken, kunnen ze moeite hebben om zich aan te passen aan onverwachte omstandigheden. Zorgpersoneel kan daarentegen snel denken, improviseren, multitasken en zich makkelijk aanpassen aan veranderende situaties. Deze unieke vaardigheden maken het zorgpersoneel van onschatbare waarde en kunnen niet vervangen worden door robots.

Betere zorgervaring voor patiënten én zorgverleners

Zorgrobots bieden ontzettend veel voordelen voor de zorg, maar het is belangrijk om te benadrukken dat ze niet ontwikkeld zijn om het menselijke zorgpersoneel te vervangen. Zorgrobots zijn er eerder om hen te ondersteunen en de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Ze kunnen de werkdruk verlichten, nauwkeurigheid bieden, extra aandacht geven aan patiënten en ondersteunen bij zorg op afstand. Maar er zijn ook bepaalde vaardigheden die juist weer alleen door zorgverleners uitgevoerd kunnen worden. Door daarom de kracht van technologie te combineren met de menselijke interactie, wordt een betere zorgervaring gecreëerd, voor zowel patiënten als voor zorgverleners.

betere-zorgervaring

Ervaar het platform
met de virtuele robot!

×